29 września 2016

Pieczone warzywa - kalafior, brokuł, ziemniaki

Kalafior podzielić na drobne różyczki. W misce wymieszać z oliwą z oliwek, solą, cuminem, garam masale. Dodać czosnek pokrojony w plasterki - 3-4 ząbki. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i piec w temperaturze ok 150 - 180 stopni ok. 40 minut.
Ziemniaki obrane i pokrojone w plastry wymieszać w misce z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, oregano, wędzoną papryką i włoską mieszanką ziołową. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i piec w temperaturze ok 150 - 180 stopni ok. 40 minut.
Brokuł podzielony na różyczki, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem, sokiem z cytryny i wędzoną papryką. Piec ok 30 minut.

Pieczone warzywa podawać z różnego rodzaju dipami. Mój był na bazie jogurtu, śmietany, musztardy, koperku i majonezu. Doprawione solą, pieprzem i czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz