5 września 2016

Maślankowe muffiny z jabłkami


Składniki:

  • 5-6 małych jabłek,
  • 210 g cukru,
  • cynamon,
  • 280 g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szczypta soli,
  • 100 g masła
  • 1 jajo,
  • 250 g maślanki,
  • cukier waniliowy
  • 14 papilotek
Przygotowanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić. Posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem. 

Mąkę wymieszać z 150 g cukry, sodą oczyszczoną, solą, dodać miękkie masło, jajko, maślankę i cukier waniliowy. Wyrobić z tego gładkie ciasto, na koniec dodać jabłka. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem do 180). Papilotki napełnić ciastem. posypać cukrem i cynamonem. Piec ok. 18 min. na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i jeszcze pozostawić w foremkach przez ok 5-10 min. Podawać kiedy ostygną.  

Źródło: "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz