27 września 2016

Marynowane winogrona po ormiańsku


Przepis na te winogrona znalazłam w segregatorze z przepisami, które moja mama zbierała (wycinek pochodzi z jakiejś gazety :p). Przepis wydaje się być ciekawy, ma fajne połączenie smakowe. Warto poeksperymentować w kuchni.

Przepis na winogrona po ormiańsku
1/2 szklanki wody gotujemy pod przykryciem z przyprawami korzennymi (po 5 ziarenek kardamonu i goździków) i 2 dag soli przez 8 minut, dodajemy 1 szklankę octu winnego, 5 dag miodu, zagotowujemy i marynata gotowa. 
Umyte i osuszone ciemne winogrona układamy w słoiczkach, zalewamy przestudzoną już marynatą i dokładnie zakręcamy. Jeśli po po 3 dniach zalewa zmętnieje, odlewamy j, zagotujemy i ponownie zalejemy nią winogrona. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz