17 września 2016

Pilav z kaszy burgul po turecku

W kaszy burgul zakochałam się kiedy po raz pierwszy ją spróbowałam w czasie swojego pobytu w Syrii. W tedy to zajadałam się burgulem ale tym drobnym m.in. w sałatce Tabule. Z burgulem o większych ziarenkach spotkałam się w tureckich restauracjach w Batumi i Tbilisi w formie pilavu z pomidorami. Jest to jedno z moich ulubionych dań i bardzo łatwych do zrobienia. 


Składniki:

  • 250 g kaszy burgul o większych ziarenkach
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku
  • mały lub połowa dużego słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • woda,
  • sól, papryka wędzona chili.
Przygotowanie
Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać przepłukaną kaszę.i chwilę smażyć. Następnie zalać ją wodą tak by cała była przykryta. Gdy woda wsiąknie w kaszę, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać dokładnie i jeszcze chwilę smażyć na patelni. Gotowy pilav posypać świeżą natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz