19 września 2016

Pasztet z dyni

Pasztety warzywne są bardzo smaczne, moich ulubionych z cukinii i zielonej soczewicy, teraz doszedł z dyni. Polecam, warto wypróbować. 
Przepis zaczerpnięty ze strony: Życie zamknięte w smaku

Składniki:

  • 700 g dyni (obranej ze skóry i startej na tarce o dużych oczkach),
  • 200 g marchewki,
  • 1-2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • 3/4 szklanki kaszy manny,
  • oliwa z oliwek,
  • papryka wędzona, garam masala, cumin, gałka muszkatołowa,
  • trochę bułki tartej i masła do wysmarowania foremki. 
Przygotowanie:
Dynię startą na tarce zasypujemy szczyptą soli, aby przyśpieszyć oddawanie wody. Zostawiamy na chwilę. Marchewkę tak jak dynię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Odsączamy dynię i mieszamy ją z marchewką, cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Dodajemy jaka i kaszę. Mieszamy wszystko dokładnie. Do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą wykładamy masę. Pieczemy w 180 C przez 30 minut (do zarumienienia). Pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz