19 kwietnia 2015

Tarta z mięsem



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa z rosołu
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • kilka cieniutkich płatków żółtego sera
  • sól
  • zioła do smaku
  • 250 g mąki
  • pól kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Sos: z łyżki margaryny i łyżki mąki rozprowadzony mlekiem,

    Przygotowanie
    Ciasto
    Do mąki dodajemy zimną margarynę, siekamy go nożem i szybko zagniatamy. Wsypujemy szczyptę soli, wbijamy żółtko i skrapiamy zimną wodą. Łączymy składniki bez wyrabiania, formułujemy kulę i wstawiamy ją do lodówki na 1 godzinę.  
    Farsz
    Gotowane mięso siekamy jak najdrobniej (nie mielimy w maszynce !). Pokrajane drobno pieczarki przesmażamy na oliwie, dodajemy mięso i przyprawiamy do smaku solą i zmiażdżonym czosnkiem. Formę smarujemy margaryną i wykładamy ciastem, formułując brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy go do bardzo gorącego piekarnika na 15 minut. Po podpieczeniu wyjmujemy. Na wystudzone ciasto kładziemy masę z mięsa i grzybów, polewamy sosem i rozkładamy ser w plastrach. Pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz