3 kwietnia 2015

Mazurek pomarańczowy


Ciasto kruche:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 gotowane żółtka
  • ekstrakt z wanilii/ laska wanilii
Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka oddzielić od białek, wyłożyć do cedzaka i razem z nim wstawić do wrzącej wody, gotować 10 min. ugotowane żółtka wyjąć, przetrzeć przez sitko zużywając jak najmniejszą powierzchnię sitka. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, wanilię i szybka zagnieść kruche ciasto. Zostawić w lodówce 20-30 min. Ciasto wylepić blat blaszki, zrobić brzegi, które należy posmarować białkiem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (150 stopni) i piec do uzyskania złotego koloru. Wyjąć i wystudzić.

Masa pomarańczowa
  • 2 cytryny
  • 3 pomarańcze
  • 500 g cukru
  • 1/8 l wody
  • 100 g migdałów
Z cukru i wody ugotować gęsty syrop do "nitki". Cytryny i pomarańcze opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pestki odrzucić, włożyć do syropu, gotować na silnym ogniu, aż mada owocowa będzie przezroczysta. W czasie gotowania masę mieszać. Masa powinna być gęsta. Pod sam koniec gotowania dodać płatki migdałów. Letnią masę przełożyć na mazurek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz