3 kwietnia 2015

Szpinakowy hummus


Składniki:
  • 200 g suchej ciecierzycy.
  • pasta tahini
  • sok z połowy cytryn
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść liści świeżego szpinaki
  • 4-5 pomidorków suszonych
  • cumin
  • sól, ostra papryka
  • oliwa
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia gotować, w tej wodzie w której się moczyła, do momentu aż ziarna będą miękkie. Gdy ciecierzyca przestygnie, dodać pastę tahini, ok 2/3 łyżek. Zmiksować na jednolitą masę, dodać czosnek i sok z cytryny, znów zmiksować. Dodać pomidorki, szpinak, dolać oliwy (ok. 2-3 łyżek), doprawić solą, ostrą wędzoną papryką i cuminem. Zmiksować blenderem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz