23 kwietnia 2015

Smak Gruzji - Najlepsze Khinkali ever :)


Przepis od mojej koleżanki Gvansy :)
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • ok 2 szklanek wody
Ciasto wyrabiać aż będzie sprężyste. Bardzo ważne, jest by ciasto wstawić na ok 20 min. do lodówki. Wtedy ciasto nie będzie pękać.

Farsz

  • 1 kg mięsa wołowego mielonego (może być wołowo-wieprzowe)
  • 1 cebula - posiekana drobno
  • sól, pieprz, zmielony kminek
  • gorącej wody
Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy gorącą wodę, tyle żeby mięso było dobrze nasączone. Dzięki temu w czasie gotowania zrobi nam się bulion.

Ciasto należy rozwałkować na grubość ok 1 cm. Następnie szklanką wycinamy kołka z ciasta, które rozwałkowujemy na cienkie placki o średnicy ok 15 cm. Na środek każdego placka nakładamy farsz (1 łyżeczka farszu). Kciukiem i palcem wskazującym należy ciasto złożyć w harmonijkę.Połączone brzegi mają tworzyć taki kikucik :P (za który będzie można złapać khinkali). Khinkali gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 12-14 min. Delikatnie mieszając co jakiś czas. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz