29 października 2012

Cooking club

W piątek ruszyły moje pierwsze zajęcia z gotowania. Na pierwszym spotkaniu było bardzo słodko, bo upiekliśmy tartę jabłkową (przepis tutaj) i  czekoladową. Ciasta wyszły bardzo smaczne, a osoby biorące udział chyba były zadowolene, bo tarty znikły błyskawicznie. Nikt nie czekał aż ostygną :P.










Tarta czekoladowa

Ciasto:
  •  300 g mąki
  •  200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
Nadzienie


  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady min. 70% czekolady
  • 75 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajak
  • kakao do posypania 
Wykonanie

Na stolnicę przesiać mąke, dodać resztę skłądników ciasta, posiekać nożem aż się połączą, szybko wyrobić ciasto, inaczej będzię twarde. Schłodzić 30 min. Formę wysmarowaną masłem wylepić ciastem. Piec 15 min w temperaturze 180-190.

Czekoladę rozpuścić z masłem, jajka utrzeć z cukrem i mąką, dodać do ostudzonej czekolady. Wypełnić ciasto i piec aż masa stwardnieje.

Kiedy ciasto wystygnie oprószyć kakaem.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz