20 października 2012

Chleb Tomka

Wczoraj na wieczorny seans filmowy, Tomek wolontariusz ze Słowacji upiekł przepyszny chleb ziemniaczany.



Składniki:
  • 2 ugotowane ziemniaki 
  • 1 kg mąki typ 550 lub 650
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 6 g drożdży świeżych
  • mleko
  • łyżeczka kuminu
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Ostudzić.
Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach mleka, dodać 1 łyżkę mąki (z podanej w przepisie całkowitej ilości), odstawić na 5 minut. Połączyć z ziemniakami, a następnie dodać olej, wymieszać. Powoli dodawać resztę składników.
Wyrabiać ciasto przez ok.10 minut - będzie kleiste. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut.
Wyjąć ciasto z miski na umączony blat, rozpłaszczyć. Uformować kulę, lekko rozciągając ciasto na boki.
Ułożyć na posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut, przykrywając ściereczką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Piec 30-40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba. Wystudzić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz