3 października 2012

Hummus

Uwielbiam hummus, mogła bym go jeść łyżkami codziennie. W ogóle kuchnia bliskiego wschodu jest tą, którą lubię najbardziej. Chyba przez te bogactwo przypraw jakie stosuje się w tamtejszej kuchni, które może nawet z najprostszej potrawy zrobić coś co smakuje nieziemsko.
Przepis na ten hummus przywiozłam z Syrii.



Hummus

  • puszka ciecierzycy 
  • 2 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy 
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól do smaku
  • ja czasem dodaję jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego 
Ciecierzycę odsącz, wrzuć do miski, dodaj wszystkie składniki i zmiksuj blenderem na jednorodną masę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz