19 maja 2016

Cynamonowe ciasto ze śliwkami

źródło:Kwestia Smaku

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 2  łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g masła/margaryny,
  • 1,2 szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18%.
Śliwki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 5 łyżek mielonych migdałów,
  • 5-6 łyżek cukru pudru.
Dodatkowo
  • cukier puder do posypania.

Ciasto - na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić w lodówce ok. 1 godziny.
Śliwki - opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z migdałami i cukrem pudrem.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Foremkę wyłożoną papierem wylepić ciastem (1/3 ciasta zostawić na kruszonkę). Na ciasto wyłożyć śliwki (przecięciem do góry), resztę ciasta zetrzeć na tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 45-60 min., aż ciasto będzie zarumienione. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz