26 maja 2016

Ciasto z rabarbarem i kruszonką




Ciasto

  • 500 g mąki krupczatki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody,
  • cukier waniliowy domowej roboty,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • kostka margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany.
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto uformować w kostkę i do lodówki na 30 min.

Rabarbar
  • 1 kg rabarbaru,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1/2 konfitury z pigwy,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • cukier waniliowy/ekstrakt z wanilii.
Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1 cm. Na gorącą patelnię wrzucić rabarbar zasypać cukrem. Dusić ok. 10 min. Dodać pigwę i miód oraz wanilię. Dusić aż uzyskamy konsystencję "marmolady".

Formę wyłożoną papierem wyłożyć ciastem, wyrobić brzegi (1/3 ciasta zostawić na kruszonkę). Na ciasto wyłożyć rabarbar i wyrównać. Na rabarbar zetrzeć resztę ciasta (zetrzeć lub ręcznie porwać). Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-150 ok. 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz