8 lutego 2015

Sola pod serowo-szpinakową pierzynką


Składniki:
  • filety z soli
  • 100 g ser gorgonzola
  • 1 kg świerzego szpinaku (ja użyłam szpinak mrożony)
  • pojemniczek małej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki brandy
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Solę, posolić i popieprzyć a następnie usmażyć upanierowane w rozkłóconym jajku i bułce tartej. 
Sos: podgrzewamy na patelni ser gorgonzola aż do rozpuszczenia (nie doprowadzamy do zagotowania) zaprawiamy sos śmietaną kremówką, chwilę gotujemy na wolnym ogniu aby zgęstniał, pod koniec dodajemy zblanszowany szpinak (opakowanie rozmrożonego szpinaku) i doprawiamy do smaku. Sos będzie wyrazistszy, jeżeli przed dodaniem śmietany wlejemy na patelnię 3 łyżki brandy i pozwolimy alkoholowi wyparować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz