20 lutego 2015

Hummus z burakiem

Kolejna wariacja na temat hummusu. Był już z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką. Czas na hummus z pieczonym burakiem. I muszę przyznać, że jest rewelacyjny.


Składniki:
  • puszka ciecierzycy 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sok z cytryny (do smaku)
  • upieczony burak
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • cumin, wędzona ostra papryka do smaku
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Buraka upiec w piekarniku, można go upiec w foli, lub po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić i obrać ze skóry. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę z puszki, dodajemy tahini, czosnek, buraka, sok z cytryny, oliwę, cumin, wędzoną paprykę (nie koniecznie) i sól do smaku. Wszystkie składniki dokładnie należy zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz