18 stycznia 2015

Sałatka ze świeżym szpinakiem



Składniki:

  • paczka szpinaku baby
  • puszka ciecierzycy 
  • puszka zielonej soczewicy
  • 3/4 szkl. kaszka kuskus 
  • kilka suszonych pomidorów
  • awokado
  • połowa opakowania sera typu feta
  • garść pestek słonecznika i dyni.
Sos

  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • musztarda miodowa/dijon
  • pieprz cytrynowy
  • zioła prowansalskie
  • odrobina sosu sojowego
  • wędzona papryka
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Posoloną kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą (1 cm nad poziom kaszy), gdy woda całkowicie się wchłonie, odstawiamy do ostygnięcia. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika i dyni, do momentu uzyskania złotego koloru. W tym czasie do miski wrzucamy opłukany szpinak. Puszkę ciecierzycy i zielonej soczewicy (odsączone z zalewy). Pokrojone drobno awokado, suszone pomidory i ser. Dodajemy przestudzoną kaszę kuskus i pestki.
Sos
Rozgnieciono czosnek łączymy ze wszystkimi składnikami. Mieszamy dokładnie i polewamy sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz