24 stycznia 2015

Piróg Biłgorajski

 



Przygotowanie 

Pieróg robiłam ze składników o połowę mniejszą, co wystarczyło na foremkę widoczną na zdjęciu, z podanych składników wychodzą dwie takie formy 

Ciasto drożdżowe
  • 5 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3/4 szkl. śmietany 18% - ja dałam jogurt grecki
  • sól do smaku
Mąkę posiekać z margaryną. Drożdże wymieszać z cukrem, jogurtem i solą. Dodać do ciasta. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. 

Nadzienie:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg sera białego
  • 2,5 szkl. kaszy gryczanej
  • 5 dkg margaryny
  • 15 dkg słoninki
  • 0,5 szkl. śmietany/jogurtu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Ziemniaki gotować w 5 szklankach wody, gdy będą robiły się miękkie, utłuc ziemniaki tłuczkiem i wsypać kaszę gryczaną. Osolić, dodać margarynę - gotować na małym ogniu, aż wsiąknie woda i kasza będzie miękka. Często mieszać, bo kasza lubi się przypalać. 
Słoninę ukraszyć i dodać do kaszy.
Gdy farsz przestygnie, dodać sera, jogurt, przyprawić do smaku

Ciasto podzielić na 2 części (jedna może być trochę większa od drugiej). Wysmarowaną foremkę wylepić ciastem, włożyć do niego farsz i przykryć pozostałym ciastem, ponakłuwać widelcem, i posmarować ciasto z wierzchu jakiem. 
Piec w 160-170 stopniach ok 1,5-2 godziny.

Pyszny jest podawany od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ale również odsmażany na masełku drugiego dnia. Piróg można podawać polanego skwarkami, lub z jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz