28 lutego 2013

Iranian cooking day

Po powrocie z Iranu do Gruzji i swoich zajęć, przyszedł czas na zorganizowanie kolejnego cooking clubu. To jaką kuchnię wybrałam jest oczywiste.
Mirza Ghasemi

Składniki (na 4 porcje)
  •              2 duże bakłażany
  • 3 duże pomidory, obrane ze skórki i posiekane w drobną kostkę 
  • 7 ząbków czosnku
  •       3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej/koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • sól pieprz do smaku
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Włożyć bakłażany na 40 minut, dopóki nie zmiękną w środku, a skórka zrobi się krucha na zewnątrz. Odstaw do ostygnięcia. Obierz bakłażany ze skóry i rozgnieć je widelcem.
Na rozgrzany olej, wrzuć posiekany czosnek i smaż dopóki lekko się nie zarumieni. Dodaj kurkumę i smaż dalej. Dodaj rozgniecione bakłażany i smaż 15-20 minut, dokładnie mieszając. Dodaj posiekane pomidory, pastę lub koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i smaż kolejne 15-20 minut na średnim ogniu. Dodaj rozbełtane jajka i smaż póki się nie zetną. Smaż ok 3-4 minut. Jeśli trzeba dodaj przyprawy do smaku.
Podawaj z ciepłą pitą i świeżymi ziołami.


 Kurczakowe kookoo


Składniki:
  •             300 g piersi z kurczaka
  •             2/3 szklanki oliwy
  •             sól do smaku
  •             2 łyżki szafranu rozpuszczonego w gorącej wodzie
  •             2 ziemniaki, pokrojone w plasterki (2 szklanki)
  •             1 łyżeczka kurkumy 
  •             1 cebula, drobno posiekana 
  •             2 szklanki czerwonej i zielonej papryki 
  •             0,5 szklanka szalotki lub dymki 
  •       0,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
  •             0,5 szklanki jogurtu 
  •           2 łyżki mąki 
  •            5 jajek 
Pokrojonego w kostkę kurczaka wstaw do lodówki na 3 godziny w marynacie (2 łyżki oliwy, 0,5 łyżeczki soli i szafran).
Na małej patelni usmaż ziemniaki, dodaj sól i kurkumę. Zdejmij z ognia, odlej nadmiar oleju i zostaw do ostygnięcia. 
Na drugiej patelni, podsmaż na 3 łyżkach oliwy cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodaj kurczaka i smaż 2 minuty. Dodaj połowę papryki i smaż jeszcze 1 minutę. Zdejmij z ognia patelnie, dodaj natkę pietruszki, dymkę/szalotkę i ziemniaki.
Rozgrzej piekarnik do 180 C
Wymieszaj jogurt z mąką, odrobiną soli i 4 jajkami. Użyj widelca lub trzepaczki do jajek. Dodaj kurczaka z warzywami. Na patelni z oliwą wyłóż miksturę i wsadź do piekarnika. Piecz 15 minut pod przykryciem. Wyjmij patelnię, dodaj pozostałe jajko, roztrzepane z pozostałą papryką i piecz kolejne 15-20 minut, dopóki się nie upiecze. 

Estamboli polow

Składniki:


  • 2 szkl. ryżu
  • sól do smaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka pasty pomidorowej (lub koncentrat pomidorowy)
  • 2 szkl. pomidorowego puree
  • 1 szkla. wody (może trochę więcej - woda potrzebna do ugotowania ryżu)
  • 200 g ziemniaków, obranych i drobno pokrojonych
  • 50 g masła
Wypłucz ryż (3 razy w ciepłej wodzie), osusz; wlej 1-1,5 szklanki wody i 1 łyżkę soli. Odstaw na 30 minut. W średniej wielkości garnku, usmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj osuszony ryż i smaż z cebulą 2 minuty, dodaj pastę pomidorową (koncentrat) i smaż kolejną minutę. Dodaj pomidorowe puree i 1-2 szklanki wody. Gotuj na średnim ogniu dopóki woda się nie zagotuje, a ryż nie zmięknie. Kiedy woda odparuje, zmniejsz ogień i dodaj ziemniaki. Gotuje 30 minut pod przykryciem. Polow podawaj z masłem.

Mleczne ciasto

Składniki
  • 6 jajek
  • 1 szkl. oliwy
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kardamon i szafran
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj oliwę, mleko, kardamon i szafran. Po chwili dodaj proszek z mąką. Dodaj powoli białka i wymieszaj. Wsadź ciasto na 45 min do 1 godz do piekarnika nagrzanego do 150 C 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz