14 listopada 2012

Risotto z pomidorami



Risotto z pomidorami 
(dla 4 osób)

  • 400 g ryżu,
  • 2 cebulki małe (pokrojone w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 6 pomidorów (pokrojone drobno w kostkę. Można sparzyć pomidory i obrać je ze skóry, ale ja tego nie zrobiłam)
  • ser sulguni
  • łyżka masła
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 szkl. białego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • oregano
  • czarnuszka
  • oliwa

W garnuszku na łyżce masła zeszklić ryż. Dodać wino i gotować przez około 1- 2 minuty aż cały alkohol wyparuje. Wlać 1/2 szklanki  bulionu i gotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Wówczas dodać kolejną porcję bulionu (1/2 szklanki) i gotować dalej - tak jak poprzednio. Risotto gotować aż ryż będzie miękki przez około 17 - 20 minut dodając resztę bulionu. W razie konieczności dodać więcej bulionu lub wody, tak aby na koniec powstał gęsty sos.

Na patelni z oliwą zeszklić cebulkę, dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory i smażyć aż do rozpadnięcia.

Risotto odstawić z ognia, dodać pomidory i tarty ser sulguni. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano (można dodać bazylię/pietruszkę).Wymieszać, przykryć i odstawić na 2 minuty.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz