27 listopada 2012

Khachapuri party

W niedzielę nasza znajoma Gruzinka, uczyła nas jak zrobić prawdziwe gruzińskie Khachapuri :)







Ciasto
  • 250 g masła
  • 6 szkl. mąki (lub więcej)
  • 200 g - Matsoni (w Polsce można go spróbować zastąpić mlekiem zsiadłym, kefirem, jogurtem greckim)
  • 1 łyżeczka sody (wymieszanej z jogurtem)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 5 gr drożdży
Farsz
  • 1 kg sera imeruli (u nas wymieszać tłusty twaróg z serem feta, lub fetę z mozzarellą, ser powinien być słony)
  • 1 jajko
Masło zagniatamy z mąką, Dodajemy Matsoni z rozpuszczoną sodą. Dodajemy drożdże, sól i wodę. Jeśli trzeba to dodajemy jeszcze mąkę, ponieważ ciasto musi być bardzo elastyczne/sprężyste. Zostawiamy na 1-2 godziny to wyrośnięcia w misce zawiniętej w koc.
Ser starty na tarce mieszamy z jajkiem.
Z ciasta odrywamy średniej wielkości kulki i rozwałkowujemy na płasko. Na środek dodajemy farsz. Robimy duży placek. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy do zarumienienia z obu stron.

Smacznego !

Krótki film jak robi się Khachapuri zamieściłam wyżej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz