27 listopada 2012

Cooking club - Italian day

W piątek na moim czwartym cooking clubie, który akurat wypadł w celebrowany w Gruzji dzień świętego Grzegorza, przygotowaliśmy dania z kuchni włoskiej.



1. Spaghetti Bologna

  • 1 kg mielonej wołowiny,
  • 1 szklanka białego wina
  • 3 cebulki pokrojone bardzo drobno i jedna cała obrana ze skórki,       
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 selery naciowe/ lub 1 zwykły (jest to bardzo ważny składnik, jednak w Gruzji ciężko je znaleźć, dlatego niestety musiałam go pominąć),        
  • 1 duża, lub 2 małe puszki pomidorów w całości,
  • 6 pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę
  • sól do smaku
  • pieprz
  • cumin
  • spaghetti
  • ser parmezan (ja dałam Sulguni) do posypania.
Wykonanie 
1. Pokrój w kostkę marchewki i seler oraz cebulkę (pamiętając że jedną należy zostawić w całości). Na patelni należy zeszklić cebulkę, dodać marchewkę i selera. Dusić, aż staną się miękkie. Dodać mięso, włożyć całą cebulę. Kiedy mięso zacznie brązowieć, dodać wino. Chwilę smażyć dalej, po czym dodać pomidory z puszki i świeże pomidory. Przyprawić solą, pieprzem, cuminem do smaku. Gotować co najmniej 1 godzinę, a nawet dłużej.

Pod koniec ugotować Spaghetti w osolonej wodzie. Podawać posypane na wierzchu serem.



2. Risotto ze szpinakiem

  • 1 litr bulionu
  •  2 łyżki masła
  • 1 cebulki zeszklone na maszle
  • szklanka ryżu
  • pół szklanki wina białego
  • 1 kg szpinaku
  • sól, pieprz do smaku
  • ser Sulguni 
Wykonanie

Umyj szpinak i pokrój go drobno. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj ryż, pochwili dodaj wino. Kiedy wino odparuje, dodaj 2 szklanki bulionu i duś 2-3 minuty. Dodaj szpinak. Kontynułuj dolewanie bulionu. Po 15 - 20 minut dodaj sól i pieprz dos smaku oraz ser Sulguni. Jak ser się rozpuści, możemy podawać :).




3 Migdałowe ciasto czekoladowe


  • 360 g cukru
  • 10 jajek
  • 400 g ciemnej czekolady dobrej jakości
  • 200 g masło
  • 200 g mąka migdałowa 
  • 150 g mąka pszenna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. 
Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj przestudzoną czekoladę i obie mąki z proszkiem. Na koniec dodaj powoli ubite w odzielnej misce białka. Wylej do natłuszczonej blachy i piecz ok 20-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz