16 grudnia 2014

Pasztet mojej mamy - najlepszy !!!

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego (łata, pręga)
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub golonki)
  • 0,5 kg piersi z kurczaka lub udźca z indyka
  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg podgardla
  • 0,5 kg wątróbki wieprzowej
  • 1 cebula
  • jałowca kilka ziarenek
  • 1 łyżeczka curry
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 kajzerka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 jaj całych

Sposób przygotowania
Mięso pokroić i obsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić na 4 części. Wszystko przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody. Dodać jałowca, trochę curry, grzyby suszone. Poddusić ok 1 godziny. Obsmażyć wątróbkę dodać i dusić jeszcze 20 min. Do mięsa włożyć jeszcze 1 kajzerkę. Skręcić przez maszynkę do mięsa dwa razy drobnym sitkiem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, dodać sól, pieprz, jajka i wyrobić na jednolitą masę. Przełożyć do foremek i piec aż do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz