18 grudnia 2014

Krucha szarlotka

Ta szarlotka jest rewelacyjna, a ciasto niesamowicie kruche. Moja rodzina była oczarowana jej smakiem. Gorąco polecam, bo warto. Przepis na to cudo znalazłam na stronie Moje Wypieki 

Składniki (z moimi lekkimi modyfikacjami i na blaszkę prostokątną o średnicy 24 cm):
Ciasto
  • 750 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 3 żółtka
  • 225 g cukru
  • 1,5 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego, lub cukru waniliowego

Nadzienie jabłkowe
  • 12 obranych jabłek (twardych, soczystych) - można dać więcej
  • 100 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • garść rodzynek
  • cynamon
  • goździki
  • woda różana
  • cukier waniliowy, lub ekstrakt waniliowy.

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, cukier lub ekstrakt waniliowy na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.. Po tym czasie wylepić 1/3 ciasta dno tortownicy. Po nakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 15 minut. Przestudzić. 
Kolejną 1/3 ciasta wylepić boki foremki.
2/3 jabłek pokroić w średnią kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Pokropić sokiem z cytryny. Posypać cukrem, cukrem lub ekstraktem waniliowym, cynamonem, goździkami (do smaku) i polać wodą różaną. Odstawić na 30 minut. Wyłożyć na podpieczony spód.
Pozostałe ciasto zetrzeć na górę, lub pokruszyć.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160/180ºC. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz