13 listopada 2013

Żółte kopytka z klopsikami z czarnym sezamem i surówka z pieczonych buraczków z jabłuszkiem


Składniki na kopytka:


  • ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, lub wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana i pszenna po 3 łyżki każdej ( mąki należy dodać tyle by ciasto dało się formować, ale nie było zbyt twarde),
  • 1 łyżeczka kurkumy ( ja jeszcze dodałam imeretyński gruziński  - robiony z kwiatów aksamitka),
  • sól do smaku,
  • mieszanka ziół do dań włoskich, można użyć ziół prowansalskich.
Przygotowanie kopytek

Ziemniaki ostudzone obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać 2 całe jajka, mąkę, kurkumę i szafran oraz sól. Zagnieść ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką z ciasta uformować rulon na ok 1 cm. Po czym  kroić nożem na skos.

Na osoloną i wrzącą wodę wrzucać kopytka partiami. Jak tylko wypłyną należy je wyjąć z wody.

Składniki na klopsiki z czarnym sezamem w sosie śmietanowym

  • ok. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula (zmielona z mięsem lub pokrojona drobno w kosteczkę),
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie i zmielona z mięsem,
  • 2 jajka,
  • kumin, garam masala, ostra papryka - adżika,
  • czarny sezam,
  • sól, pieprz.
Na śmietanowy sos:
  • woda z klopsików,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 łyżki śmietany 18 %,
  • doprawić do smaku.
Zmielone i przyprawione mięso uformować w kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok 30 min. Wodę z gotowania klopsików należy zostawić do sosu. W tej wodzie rozprowadzić mąkę, dołożyć śmietanę. Dodać do klopsików i zagotować.

Pieczone buraczki z jabłuszkiem
  • 2 kg buraków, mniej więcej jednakowej wielkości. (Umyć i piec rozłożone na blaszy przykrytej papierem do pieczenia ok 2 godz. w tem 150 stopni. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki),
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 cebula,
  • kminek,
  • sól, 
  • sok z cytryny,
  • przegotowana woda,
  • szczypta cukru.
Przygotowanie
Obrane buraki pokroić w plastry. Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do buraków. Wymieszać.  Na sos: 0,5 szkl. przegotowanej wody, sok z cytryny do smaku, sól i cukier do smaku. Dolać do buraczków, posypać kminkiem. Wymieszać i wstawić do lodówki. Sałatka jest pyszna na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz