13 listopada 2013

Turecka zupa z czerwone soczewicy - Mercimek Çorbası

Taką zupę można spotkać w Turcji na każdym kroku w każdej restauracji. Ta przepyszna zupa jest spożywana przez turków na śniadanie i obiady. Uwielbiam tę zupę, jest smaczna i bardzo aromatyczna. Często chodząc do restauracji tureckich w Tbilisi i Batumi zamawiałam ją sobie. Pycha polecam ją zrobić każdemu.

Składniki:

  • szkl. czerwonej soczewicy
  • szkl. kaszy burgul
  • 1 marchewka
  • 1 duży lub 3 małe ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 -4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszona mięta, ostra i słodka papryka, kumin, 
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Soczewicę i kaszę przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Zalane wodą odstawić na 30 min. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i soczewicę. Zalać 1,5 l wody (można użyć bulionu, lub jak ja do wody dodałam domowej roboty Vegety). Gotować aż warzywa będą miękkie, po czym dołożyć koncentrat pomidorowy. Używając blendera zmiksować zupę na krem, jeżeli jest zbyt  gęsta dolać wody. Do zupy wsypać kaszę, doprawić mięta, kuminem, słodką i ostrą papryką. Posolić do smaku. Gotować zupę do momentu aż kasza będzie miękka.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz