6 czerwca 2013

Spaghetti z cukinią, serem feta/imeruli i mietą.


Przepis pochodzi z blogu Kalejdoskop kulinarny

Przepis z gruzińskimi modyfikacjami :)

Składniki na 4 porcje:
  • 3 cukinie
  • 200 g sera imeruli
  • 6 gałązek świeżej mięty (ja dałam więcej)
  • 2 nie woskowane cytryny
  • 5 zabków czosnku
  • 400 g spaghetti
  • 3 łyżki oliwy
  • sol swanetyjska, pieprz
  • sezam

    Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser feta pokruszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięte opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, posiekać (kilka listków odłożyć do dekoracji). Cytryny umyć pod gorąca woda, osuszyć. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć z niej sok. Druga cytrynę pokroić na ćwiartki.
     Makaron gotować w osolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek. Dodać cukinie, dusić ok. 2 min. Następnie dodać skórkę starta z cytryny, posiekana miętę i pokruszony ser feta. Ugotowany makaron osaczyć z nadmiaru wody, przełożyć na patenie z cukinia. Wymieszać, doprawić do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny.  Wyłożyć spaghetti na talerze, podawać udekorowane pozostała mięta z cząstkami cytryny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz