23 stycznia 2015

Tarta gruszkowa z budyniem dla babci i dziadka :)



Źródło: Moje wypieki


Składniki na kruchy spód:
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 f cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%/ l ub jogurtu greckiego
  • 1 żółtko
Budyń waniliowy:
  • 600 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii / ja dodałam 1 łyżkę ekstraktu z wanilii
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
Karmelizowane gruszki:
  • 4 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
  • 1.4 słoiczka gładkiego dżemu gruszkowego lub morelowego - ja dodałam domowej roboty z kawałkami owoców

Przygotowanie
1. Ciasto
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-60 min. Następnie ciasto wyłożyć w dno formy na tarę, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na kolejne 30 min. po tym czasie ciasto podpiec w temperaturze 180-170 przez ok 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
2. Budyń waniliowy
500 ml mleka zagotować z wanilią. Resztę mleka (100 ml) zmiksować z żółtkami, cukrem i obiema mąkami. Mieszankę dodać do gotującego się mleka, i zagotować jak budyń (mieszając bez przerwy). Gotowy budyń przestudzić i wstawić do lodówki. Gdy już się schłodzi wyłożyć na kruchy spód tarty.
3. Karmelizowane gruszki
Gruszki obrać, usuną gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać i roztopić masło. wsypać cukier, wymieszać lekko, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania. Dodać gruszki i cynamon. Smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do ze złocenia gruszek.. Nie przypalić karmelu  i nie rozgotować gruszek, powinny pozostać w całości. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 min. Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu. Gruszki ułożyć na budyniu, w taki sposób, by na siebie zachodziły. przy pomocy pędzelka rozprowadzić po gruszkach gruszkową/morelową polewę.

Tartę schłodzić i podawać. Tartę można przechowywać do 3 dni w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz