Źródło: Moje wypieki
Składniki na kruchy spód:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 60 f cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka śmietany 18%/ l ub jogurtu greckiego
- 1 żółtko
Budyń waniliowy:
- 600 ml mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii / ja dodałam 1 łyżkę ekstraktu z wanilii
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Karmelizowane gruszki:
- 4 gruszki
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- 1.4 słoiczka gładkiego dżemu gruszkowego lub morelowego - ja dodałam domowej roboty z kawałkami owoców
Przygotowanie
1. Ciasto
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-60 min. Następnie ciasto wyłożyć w dno formy na tarę, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na kolejne 30 min. po tym czasie ciasto podpiec w temperaturze 180-170 przez ok 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
2. Budyń waniliowy
500 ml mleka zagotować z wanilią. Resztę mleka (100 ml) zmiksować z żółtkami, cukrem i obiema mąkami. Mieszankę dodać do gotującego się mleka, i zagotować jak budyń (mieszając bez przerwy). Gotowy budyń przestudzić i wstawić do lodówki. Gdy już się schłodzi wyłożyć na kruchy spód tarty.
3. Karmelizowane gruszki
Gruszki obrać, usuną gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać i roztopić masło. wsypać cukier, wymieszać lekko, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania. Dodać gruszki i cynamon. Smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do ze złocenia gruszek.. Nie przypalić karmelu i nie rozgotować gruszek, powinny pozostać w całości. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 min. Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu. Gruszki ułożyć na budyniu, w taki sposób, by na siebie zachodziły. przy pomocy pędzelka rozprowadzić po gruszkach gruszkową/morelową polewę.
Tartę schłodzić i podawać. Tartę można przechowywać do 3 dni w lodówce.
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-60 min. Następnie ciasto wyłożyć w dno formy na tarę, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na kolejne 30 min. po tym czasie ciasto podpiec w temperaturze 180-170 przez ok 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
2. Budyń waniliowy
500 ml mleka zagotować z wanilią. Resztę mleka (100 ml) zmiksować z żółtkami, cukrem i obiema mąkami. Mieszankę dodać do gotującego się mleka, i zagotować jak budyń (mieszając bez przerwy). Gotowy budyń przestudzić i wstawić do lodówki. Gdy już się schłodzi wyłożyć na kruchy spód tarty.
3. Karmelizowane gruszki
Gruszki obrać, usuną gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać i roztopić masło. wsypać cukier, wymieszać lekko, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania. Dodać gruszki i cynamon. Smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do ze złocenia gruszek.. Nie przypalić karmelu i nie rozgotować gruszek, powinny pozostać w całości. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 min. Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu. Gruszki ułożyć na budyniu, w taki sposób, by na siebie zachodziły. przy pomocy pędzelka rozprowadzić po gruszkach gruszkową/morelową polewę.
Tartę schłodzić i podawać. Tartę można przechowywać do 3 dni w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz