30 stycznia 2015

Hummus z pieczoną papryką








Składniki:
  • puszka ciecierzycy 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sok z cytryny (do smaku)
  • pieczona papryka - ja upiekłam żółtą
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • cumin, wędzona ostra papryka do smaku
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Paprykę upiec w piekarniku aż skórka zacznie ładnie brązowieć, (Ja swoją piekłam ok 15-20 minut w temp. 180 stopni). Wystudzić i obrać ją ze skóry i  oczyścić z pestek. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę z puszki, dodajemy tahini, czosnek, paprykę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie należy zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz