Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- sok z cytryny (do smaku)
- pieczona papryka - ja upiekłam żółtą
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- cumin, wędzona ostra papryka do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Paprykę upiec w piekarniku aż skórka zacznie ładnie brązowieć, (Ja swoją piekłam ok 15-20 minut w temp. 180 stopni). Wystudzić i obrać ją ze skóry i oczyścić z pestek. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę z puszki, dodajemy tahini, czosnek, paprykę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie należy zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz