Źródło U mnie w kuchni
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 brokuł/lub mrożony brokuł
- 200 g ryżu
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 ml wody
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżka sosu sojowego
- rozmaryn, tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Smażyć na rozgrzanej patelni ok. 5-7 minut (nie za długo, żeby mięso nie było suche).
Brokuł podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 3 minut (ja miałam opakowanie mrożonego brokuła, które ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu). Ryż ugotować również według instrukcji na opakowaniu (ja akurat miałam ryż z poprzedniego dnia).
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekane ząbki czosnku. Dodać startą na tarce i grubych oczkach marchewkę, wodę i sos sojowy. Dusić przez 10 minut. Gotowe warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kurczaka i brokuły. Posypać tarty serem, Wstawić do piekarnika do 170 stopni na 10-15 minut do roztopienia się sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz