22 stycznia 2015

Mam ochotę na buraka czyli Carpaccio z buraka


Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości buraków (upieczonych w piekarniku - buraki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec ok 45 minut w 180 stopniach) 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ser kozi/owczy (ja używam sera typu feta)
  • uprażone na złoty kolor płatki migdałów
  • opcjonalnie natka pietruszki

Przygotowanie:
Upieczone buraki ostudzić i obrać ze skórki. Pokroić je na cienkie plasterki i ułożyć na talerz. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, dodać octu i oliwy. Wymieszać i gotowym sosem polać buraki. Doprawić solą i pieprzem. Buraki wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie buraki posypać uprażonym wcześniej na złoty kolor migdałami i pokruszonym serem. Można całość udekorować posiekaną natką pietruszki/rzeżuchą. 

Przepis zaczerpnięty: "Posmakuj świata" wydanej przez firmę Polpharma

1 komentarz: