Składniki:
- 4-5 średniej wielkości buraków (upieczonych w piekarniku - buraki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec ok 45 minut w 180 stopniach)
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ser kozi/owczy (ja używam sera typu feta)
- uprażone na złoty kolor płatki migdałów
- opcjonalnie natka pietruszki
Przygotowanie:
Upieczone buraki ostudzić i obrać ze skórki. Pokroić je na cienkie plasterki i ułożyć na talerz. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, dodać octu i oliwy. Wymieszać i gotowym sosem polać buraki. Doprawić solą i pieprzem. Buraki wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie buraki posypać uprażonym wcześniej na złoty kolor migdałami i pokruszonym serem. Można całość udekorować posiekaną natką pietruszki/rzeżuchą.
Przepis zaczerpnięty: "Posmakuj świata" wydanej przez firmę Polpharma
Jadłem. Pyszne.
OdpowiedzUsuń