Składniki:
- paczka szpinaku baby
- puszka ciecierzycy
- puszka zielonej soczewicy
- 3/4 szkl. kaszka kuskus
- kilka suszonych pomidorów
- awokado
- połowa opakowania sera typu feta
- garść pestek słonecznika i dyni.
- 2 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- sok z cytryny
- musztarda miodowa/dijon
- pieprz cytrynowy
- zioła prowansalskie
- odrobina sosu sojowego
- wędzona papryka
- sól do smaku
Przygotowanie:
Posoloną kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą (1 cm nad poziom kaszy), gdy woda całkowicie się wchłonie, odstawiamy do ostygnięcia. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika i dyni, do momentu uzyskania złotego koloru. W tym czasie do miski wrzucamy opłukany szpinak. Puszkę ciecierzycy i zielonej soczewicy (odsączone z zalewy). Pokrojone drobno awokado, suszone pomidory i ser. Dodajemy przestudzoną kaszę kuskus i pestki.
Sos
Rozgnieciono czosnek łączymy ze wszystkimi składnikami. Mieszamy dokładnie i polewamy sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz