16 stycznia 2015

Ciasto "żubrówka"

Przepis na to ciasto dostałam od swojej bratowej. Ciasto jest lekkie i przepyszne.


Przepis na spód:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 1 szkl. mąki pszennej (tortowej)
  • puszka gruszek w syropie
Mus
Ciemna warstwa
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 600 ml śmietanki tortowej 30 %
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • rum do smaku (niekoniecznie)
Biała warstwa

  • 200 g białej czekolady
  • 600 ml śmietanki tortowej 30 %
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cynamon do smaku
  • żubrówka do smaku
Przygotowanie:

Ciasto biszkoptowe 
Cukier wsypać do garnka, dodać same białka. Ubijać na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie rozprowadzić. Dodać przesianą mąkę i wymieszać bardzo ostrożnie. Wylać na tortownicę, wyłożoną papierem. Piec ok. 45 minut. Ciasto wystudzić i je przekroić (do tego ciasta potrzebujemy spód o grubości ok. 4-5 cm).
Spód nasączyć syropem gruszkowym wzmocnionym odrobiną żubrówki. Gruszki z puszki pokroić w cienkie paski i równomiernie rozłożyć na biszkopcie.

Mus
Żelatynę zalać zimną wodą i przez 15 minut moczyć. Następnie w łaźni wodnej rozpuścić i wychłodzić. W 200 ml śmietanki należy rozpuścić czekoladę gorzką - w łaźni wodnej. Wychłodzić. Do wychłodzonej żelatyny wlać niewielką ilość czekolady, Wymieszać dokładnie. Otrzymaną masę należy dodać do pozostałej czekolady i dokładnie wymieszać, Masę czekoladową doprawić, Resztę - 400 ml śmietanki należy ubić i utrwalić 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodać masę czekoladową i delikatnie i dokładnie wymieszać. Otrzymany mus wylać do formy na biszkopt i gruszki i wstawić do lodówki. Masa stężeje po ok. 15-20 minutach
Warstwę jasną -  z białej czekolady sporządzamy tym samym sposobem, co mus ciemny, wylewamy następnie warstwę na ciemną i pozostawiamy w lodówce. 
Przed podaniem należy równomiernie posypać kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz