Przepis na spód:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 1 szkl. mąki pszennej (tortowej)
- puszka gruszek w syropie
Mus
Ciemna warstwa
- 200
g czekolady gorzkiej
- 600
ml śmietanki tortowej 30 %
- 4
łyżeczki żelatyny
- 1
łyżeczka kawy rozpuszczanej
- 2
łyżki cukru pudru
- rum
do smaku (niekoniecznie)
Biała warstwa
- 200
g białej czekolady
- 600
ml śmietanki tortowej 30 %
- 4
łyżeczki żelatyny
- 2
łyżki cukru pudru
- cynamon
do smaku
- żubrówka
do smaku
Ciasto biszkoptowe
Cukier wsypać do garnka, dodać same białka. Ubijać na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie rozprowadzić. Dodać przesianą mąkę i wymieszać bardzo ostrożnie. Wylać na tortownicę, wyłożoną papierem. Piec ok. 45 minut. Ciasto wystudzić i je przekroić (do tego ciasta potrzebujemy spód o grubości ok. 4-5 cm).
Spód nasączyć syropem gruszkowym wzmocnionym odrobiną żubrówki. Gruszki z puszki pokroić w cienkie paski i równomiernie rozłożyć na biszkopcie.
Mus
Żelatynę zalać zimną wodą i przez 15 minut moczyć. Następnie w łaźni wodnej rozpuścić i wychłodzić. W 200 ml śmietanki należy rozpuścić czekoladę gorzką - w łaźni wodnej. Wychłodzić. Do wychłodzonej żelatyny wlać niewielką ilość czekolady, Wymieszać dokładnie. Otrzymaną masę należy dodać do pozostałej czekolady i dokładnie wymieszać, Masę czekoladową doprawić, Resztę - 400 ml śmietanki należy ubić i utrwalić 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodać masę czekoladową i delikatnie i dokładnie wymieszać. Otrzymany mus wylać do formy na biszkopt i gruszki i wstawić do lodówki. Masa stężeje po ok. 15-20 minutach
Warstwę jasną - z białej czekolady sporządzamy tym samym sposobem, co mus ciemny, wylewamy następnie warstwę na ciemną i pozostawiamy w lodówce.
Przed podaniem należy równomiernie posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz