18 stycznia 2015

Pasztet z selera



Składniki:

  • ok. 1 kg selera (startego na tarce o grubych oczkach)
  • 1 szkl. zimnej wody
  • 1 kostka margaryny
  • 2 kostki grzybowe (ja dodaję garść suszonych grzybów - utłuczonych w moździerzu)
  • 1 szkl. bułki tartej
  • 2 jajka
  • rodzynki/orzechy laskowe
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:
Do garnka dodać starty seler, wodę, margarynę i suszone grzyby. Od zagotowania, na małym ogniu gotować 1 godzinę, często mieszając (masa lubi przywierać !). Dodać bułkę tartą i 2 żółtka. Białka ubić na sztywno i ostrożnie dodać. Przyprawić do smaku. Dodać rodzynki (można dodać również orzechy włoskie - ale to niekoniecznie). Wyrobić i wylać do foremki na pasztet. Piec ok 45-60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz