18 grudnia 2016

Sernik Szwarcwaldzki






przepis pochodzi ze strony: www.mirabelkowy.pl

Składniki zwiększyłam o połowę, na formę prostokątną ok 42x29

Spód:

  • 400 g herbatników Digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 1,5 łyżeczki kakao,
  • 120 g masła.
Formę wyłożyć folią aluminiową. Herbatniki drobno, pokruszyć, dodać kakao, zalać stopionym masłem i wymieszać - powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wylepić nimi dno formy. Włożyć do lodówki. W czasie kiedy spód ciasta chłodzi się w lodówce, przygotować masę serową.


Masa serowa:

  • 1,5 kg mielonego twarogu (zmieliłam twaróg 2 w maszynce do mięsa),
  • 6 jajek,
  • 3 żółtka,
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 337 g cukru,
  • cukier waniliowy lub ekstrakt,
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 450 g wiśni (miałam wiśnie w alkoholu z wiśniówki domowej roboty)
  • 150 gr gorzkiej czekolady startej na tarce


Twaróg, jajka (w całości), żółtka cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz śmietanę, zmiksować razem na jednolitą masę (będzie rzadka, ale tak ma być). Na przygotowany spód wylać 1/3 masy serowej i rozprowadzić łyżką. Na masę położyć część wiśni i oprószyć czekoladą. Powtarzać czynność aż do wyczerpania składników, przy czym na końcu powinna zostać wylana reszta masy serowej i wiśni, a ostatnia część czekolady należy pozostawić do dekoracji. Ponieważ masa jest rzadka, dobrze jest wylewać ją za pomocą chochelki, aby nie burzyć zanadto poszczególnych warstw. Na wierzchu nie powinna być czekolady, gdyż może przypalić się podczas pieczenia. Ciasto piec w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez 1 godzinę i 40 minut. Upieczony sernik wystudzić, a następnie włożyć do lodówki na noc. Przed podaniem udekorować resztą startej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz