27 grudnia 2012

Ciasto drożdżowe babci


Składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 25 dkg. tłuszczu ( margaryny ),
  • 10 dkg. drożdży,
  • 0,5 l mleka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 5 jaj
  • zapachy: rumowy, arakowy, waniliowy,
  • skórka pomarańczowa, 
  • rodzynki.


Mąkę  przesiać. Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać trochę cukru i mąki.  Wymieszać. Pokryć mąką. Jak zacznie rosnąć wlać w dołek do mąki. Zasypać i czekać aż będzie rosło. Wcześniej utrzeć jaja z cukrem (oddziel od 3 jajek białka - będą później  potrzebne do posmarowania ciasta z góry).  Wlać na drożdże utarte jaja i mleko ciepłe - wyrabiać dodając zapachy i skórkę z rodzynkami, następnie dolać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Piec 45 min.
150-175 stopni w nagrzanym piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz