Składniki:
- 5-6 małych jabłek,
- 210 g cukru,
- cynamon,
- 280 g mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szczypta soli,
- 100 g masła
- 1 jajo,
- 250 g maślanki,
- cukier waniliowy
- 14 papilotek
Przygotowanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić. Posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem.
Mąkę wymieszać z 150 g cukry, sodą oczyszczoną, solą, dodać miękkie masło, jajko, maślankę i cukier waniliowy. Wyrobić z tego gładkie ciasto, na koniec dodać jabłka.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem do 180). Papilotki napełnić ciastem. posypać cukrem i cynamonem. Piec ok. 18 min. na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i jeszcze pozostawić w foremkach przez ok 5-10 min. Podawać kiedy ostygną.
Źródło: "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz