Pasztety warzywne są bardzo smaczne, moich ulubionych z cukinii i zielonej soczewicy, teraz doszedł z dyni. Polecam, warto wypróbować.
Przepis zaczerpnięty ze strony: Życie zamknięte w smakuSkładniki:
- 700 g dyni (obranej ze skóry i startej na tarce o dużych oczkach),
- 200 g marchewki,
- 1-2 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- 3/4 szklanki kaszy manny,
- oliwa z oliwek,
- papryka wędzona, garam masala, cumin, gałka muszkatołowa,
- trochę bułki tartej i masła do wysmarowania foremki.
Przygotowanie:
Dynię startą na tarce zasypujemy szczyptą soli, aby przyśpieszyć oddawanie wody. Zostawiamy na chwilę. Marchewkę tak jak dynię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Odsączamy dynię i mieszamy ją z marchewką, cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Dodajemy jaka i kaszę. Mieszamy wszystko dokładnie. Do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą wykładamy masę. Pieczemy w 180 C przez 30 minut (do zarumienienia). Pozostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz