17 września 2016

Placuszki z dyni i ricotty na wytrawnie

Przepis zaczerpnięty z mDelicious


Składniki

  • ok 1. kg dyni, obranej ze skóry i startej na tarce o dużych oczkach,
  • 250 g sera ricotty,
  • 5 jajek,
  • ok 200 g mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz,
  • wędzona papryka chili, 
  • curry,
  • opcjonalnie dowolny żółty ser.
Przygotowanie
Startą na tarce dynię zblendować (odcisnąć nadmiar wody). Dodać serek ricotta, żółtka, wszystkie przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Można opcjonalnie dodać starty ser żółty. Jeśli masa jest zbyt płynna dodać więcej mąki. Placuszki smażyć np. na oleju kokosowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz