W kaszy burgul zakochałam się kiedy po raz pierwszy ją spróbowałam w czasie swojego pobytu w Syrii. W tedy to zajadałam się burgulem ale tym drobnym m.in. w sałatce Tabule. Z burgulem o większych ziarenkach spotkałam się w tureckich restauracjach w Batumi i Tbilisi w formie pilavu z pomidorami. Jest to jedno z moich ulubionych dań i bardzo łatwych do zrobienia.
Składniki:
- 250 g kaszy burgul o większych ziarenkach
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku
- mały lub połowa dużego słoiczka koncentratu pomidorowego,
- woda,
- sól, papryka wędzona chili.
Przygotowanie
Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać przepłukaną kaszę.i chwilę smażyć. Następnie zalać ją wodą tak by cała była przykryta. Gdy woda wsiąknie w kaszę, dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać dokładnie i jeszcze chwilę smażyć na patelni. Gotowy pilav posypać świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz