Ciasto:
- 200 g miękkiego masła,
- 20 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (plus trochę potrzeba do posypania śliwek)
- 6 żółtek,
- 420 g mąki pszennej tortowej,
- 4 g proszku do pieczenia
- cynamon,
- ok. 1 kg śliwek węgierek, pozbawionych pestek, przekrojonych na pół.
- 6 białek,
- 200 g cukru.
Wykonanie:
Masło miksujemy, stopniowo do masła dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania masła z cukrem dodajemy żółtka, całość mieszamy. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Garść ciasta odstawiamy na bok do dekoracji. Ciasto wylepiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - równomiernie. Na całej powierzchni ciasta układamy połówki śliwek skórką do ciasta. Owoce posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocom miksera, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka układamy równomiernie na śliwkach za pomocą rękawa cukierniczego (ja nie miałam i pomogłam sobie torebką foliową której obcięłam jeden róg i łyżką). Białka zaczynamy szprycować od miejsca w rogu blachy, robiąc paski, następnie robimy paski w poprzek, tworząc kratkę. Białko posypujemy odłożoną częścią ciasta, tak żeby więcej kruszonki było w miejscach, gdzie nie ma bezy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) lub 190-200 C (bez termoobiegu) mniej więcej na 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 C (termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) i pieczemy przez kolejne 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz