25 września 2016

Pasztet z ciecierzycy i dyni

Kolejny przepis na warzywny pasztet tym razem z ciecierzycy i dyni. Bardzo aromatyczny, dzięki wykorzystanej mieszance przypraw. Wart wypróbowania !



Przepis zaczerpnięty z Fabryka kulinarnych inspiracji

Składniki:
  • 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej,
  • szklanka puree z dyni,
  • 3 jajka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • ok. 100 g kaszy manny,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • kurkuma, cumin, wędzona papryka, ostra papryka, kolendra
Przygotowanie
Ciecierzycę zalać na całą noc wodą (wody musi być 3 razy więcej niż ciecierzycy). W tej samej wodzie gotować następnego dnia aż do miękkości. 
Kawałki dyni upiec ze skórą w 200 C przez ok godziny, następnie jak przestygnie obrać ze skóry i zblendować na puree.  
Ciecierzycę, puree z dyni, jajka, czosnek i natkę pietruszki zmiksować blenderem na gładką masę, Dodać kaszę mannę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej masłem i oprószonej lekko bułką tarką keksówki wyłożyć pasztet i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni ok godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz