24 sierpnia 2016

Placuszki jaglano-jabłkowe

Te placki są rewelacyjne a znalazłam je na stronie durszlak.pl - Smak słodyczy i nie tylko. Przepis lekko zmodyfikowałam. Polecam je bo są mega pyszne !



Składniki:
  •  1 szkl surowej kaszy jaglanej
  • 3 szkl wody
  • szczypta soli
  • 3-4 jabłka
  • 4 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  •  2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 3-4 łyżki miodu
  • cynamon
Przygotowanie:
Wodę zagotować, wsypać kaszę i szczyptę soli. Gotować do miękkości ok 20 min. Odstawić do wystygnięcia. Gdy kasza będzie już zimna, wsypujemy do miski i rozdrabniamy ją blenderem, dorzucamy jabłka (uprzednio obrane i pozbawione pestek), jajka, obie mąki, miód i cynamon. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Smażymy na patelni z odrobiną oleju (ja użyłam oleju kokosowego). Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy. Placki można podawać z dowolnymi dodatkami. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz