Składniki:
- 1 szkl surowej kaszy jaglanej
- 3 szkl wody
- szczypta soli
- 3-4 jabłka
- 4 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 3-4 łyżki miodu
- cynamon
Wodę zagotować, wsypać kaszę i szczyptę soli. Gotować do miękkości ok 20 min. Odstawić do wystygnięcia. Gdy kasza będzie już zimna, wsypujemy do miski i rozdrabniamy ją blenderem, dorzucamy jabłka (uprzednio obrane i pozbawione pestek), jajka, obie mąki, miód i cynamon. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Smażymy na patelni z odrobiną oleju (ja użyłam oleju kokosowego). Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy. Placki można podawać z dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz