18 sierpnia 2016

Ciasto jabłkowo-jogurtowe mocno cynamonowe







Inspiracja zaczerpnięta z przepisu karolinabaszak.com

Składniki 
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 80 ml oleju
  • 130 ml jogurtu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 łyżki kardamonu
  • szczypta soli
  • 4-5 jabłek 
Do kruszonki 
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • cynamon
Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej, jogurt a następnie mąkę, proszek, sól, cynamon i kardamon. Mieszać mikserem. Ciasto wylać do okrągłej foremki wyłożonej papierem. Na ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki.
Kruszonka - wszystkie składniki łączymy razem i wysypujemy na jabłka.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz