- 3 buraki
- 1 większa pietruszka lub 2 mniejsze
- 2 marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- może być kawałek kapusty włoskiej (ja pominęłam)
- garść fasolki szparagowej bądź dwie garście ziaren fasoli
- kilka różyczek kalafiora / brokułu
- 4-5 większych ziemniaków
- 200 g koncentrat pomidorowy
- sól,pieprz
- 2 l wody
Jeśli używamy ziaren fasoli, zaczynamy od gotowania jej do momentu aż fasola będzie pół-miękka. Ja dołożyłam fasolkę szparagową więc zupę zaczęłam od gotowania startych buraków. Wszystkie warzywa należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, (jeśli dokładamy kapustę należy ją poszatkować), pora pokroić w talarki. Warzywa po kolei dodawać do buraków i gotować. Na koniec dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę. Gdy wszystkie warzywa już będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Zupę doprowadzić do wrzenia. Barszcz podawać ze świeżym koperkiem i natką pietruszki oraz śmietaną lub jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz