Składniki
- 1 duża cukinia,
- 600 g mięsa wieprzowego (ja użyłam szynki zrazowej),
- 2 garście ryżu,
- 3 papryki,
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku,
- 220 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz,
- cukier (do zrobienia karmelu)
- przyprawy: garam masal, cumin, oregano, bazylia.
Mięso zmielić z czosnkiem. Ugotować ryż na pół miękko. Ryż połączyć z mięsem. Doprawić solą, pieprzem. Ja jeszcze dodałam cumin i garam masala.
Cukinię umyć, i przekroić na pół. Cukinię podzielić na 4 części i ją wydrążyć. Oprószyć ją solą.
Blaszkę posmarować oliwą (ja użyłam oleju kokosowego). Ułożyć cukinie nafaszerowane mięsem. Na nią wyłożyć cebulę zeszkloną na oliwie i pokrojoną w kostkę paprykę.
Sos pomidorowy - koncentrat pomidorowy rozprowadzić w około 0,5 l gorącej wody. Dodać karmel (2 łyżki cukry na suchej patelni rozpuścić i zbrązowieć, dodać trochę wody by cały cukier się rozpuścił). Sos doprawić do smaku solą, dodać bazylię i oregano.
Cukinię zalać sosem. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach, najpierw 30 minut bez przykrycia, a następne 30 min. przykryć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz