Składniki:
- 2 małe brokuły,
- 2 pory - tylko biała jego część
- 3 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 serek topiony
- sól, pieprz cytrynowy,
- gałka muszkatołowa,
- przyprawa warzywko - domowej roboty (suszona włoszczyzna, sól, kurkuma, papryka ostra, czosnek suszony),
- kumin,
- oliwa
- 2 - 3 litry wody
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie, podsmażamy na oliwie na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy drobno posiekany czosnek, oraz pory pokrojone w talarki. Chwilę podsmażamy. Dodajemy wodę. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz rozdrobnionego brokuła. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie - miksujemy je na krem, dodajemy serek. Doprawiamy warzywkiem, solą, pieprzem, kuminem, gałką muszkatołową. Jeszcze chwilę gotujemy. Zupę można podać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz