7 maja 2016

Zupa krem porowo - brokułowa


Składniki:

  • 2 małe brokuły,
  • 2 pory - tylko biała jego część
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 serek topiony
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • gałka muszkatołowa,
  • przyprawa warzywko - domowej roboty (suszona włoszczyzna, sól, kurkuma, papryka ostra, czosnek suszony),
  • kumin,
  • oliwa
  • 2 - 3 litry wody
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie, podsmażamy na oliwie na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy drobno posiekany czosnek, oraz pory pokrojone w talarki. Chwilę podsmażamy. Dodajemy wodę. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz rozdrobnionego brokuła. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie - miksujemy je na krem, dodajemy serek. Doprawiamy warzywkiem, solą, pieprzem, kuminem, gałką muszkatołową. Jeszcze chwilę gotujemy. Zupę można podać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz