20 maja 2016

Gulasz po hiszpańsku, czyli mięso w piwie


Składniki:
  • ok.  1 kg antrykotu,
  • kilka plastrów boczku - ok 300-400 g,
  • 4 duże cebule,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki margaryny,
  • 2 butelki jasnego piwa,
  • olej,
  • pieprz, sól,
  • wędzona papryka,
  • tymianek.
Przygotowanie
Mięso, kroimy w słupki i podsmażamy na oleju. Następnie na ten sam tłuszcz kładziemy cebule pokrajaną w plastry i też lekko ją zarumieniamy. Na dno grubego garnka kładziemy plastry boczku, a następnie mięso, cebulę i tak na przemian. Zalewamy piwem i doprawiamy do smaku. Całość dusimy pod przykryciem, dość długo (ok 2-3 godzin).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz