źródło:Kwestia Smaku
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g masła/margaryny,
- 1,2 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18%.
- 1 kg śliwek węgierek,
- 5 łyżek mielonych migdałów,
- 5-6 łyżek cukru pudru.
Dodatkowo
- cukier puder do posypania.
Ciasto - na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić w lodówce ok. 1 godziny.
Śliwki - opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z migdałami i cukrem pudrem.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Foremkę wyłożoną papierem wylepić ciastem (1/3 ciasta zostawić na kruszonkę). Na ciasto wyłożyć śliwki (przecięciem do góry), resztę ciasta zetrzeć na tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 45-60 min., aż ciasto będzie zarumienione. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz