Źródło:Moje wypieki
Ciasto kruche
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła, zimnego,
- 100 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
- szczypta soli,
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić. Do mąki dodać masło, a następnie resztę składników. Ciastu uformować w kulę i zakryte folią zostawić w lodówce na ok 1 godziny.
Nadzienie jabłkowe
- 1,2 kg jabłek (ja użyłam jabłek ze słoika - domowej roboty),
- sok z 1 cytryny - dałam sok z połowy cytryny,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżki wody,
- 20 g masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Do jabłek dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelnię wysypać cukier i zalać wodą. Podgrzewać (nie mieszając, można jedynie poruszać rękojeścią patelni) do momentu aż cukier się z karmelizuje i nabierze koloru złotobursztynowego. Dodać masło, wymieszać do połączenia. Do sosu karmelowego dodać jabłka, smażyć aż cała masa się połączy (mi w pierwszej chwili karmel stwardniał, ale podsmażyłam z 5 min. i z powrotem się rozpuścił). Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do jabłek, wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.
Dodatkowo
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania.
formę o średnicy 24/25 cm wyłożyć papierem. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Większą częścią wylepić spód i boki Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę, która należy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 przez ok 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz